Publicerat 2021-06-28 · Nyheter

Forskarkrönika: Gärna mer prat om AI.

Under våren 2021 kommer forskare och doktorander på Högskolan Väst att skriva krönikor i tidningen TTELA. Denna gång är det Andreas de Blanche, lektor i datateknik som resonerar kring AI, Artificiell Intelligens, dess fördelar och etiska utmaningar. Det är mycket prat om Artificiell Intelligens, AI, nu för tiden. Ibland målas dock en ganska dystopisk bild upp […]

Under våren 2021 kommer forskare och doktorander på Högskolan Väst att skriva krönikor i tidningen TTELA. Denna gång är det Andreas de Blanche, lektor i datateknik som resonerar kring AI, Artificiell Intelligens, dess fördelar och etiska utmaningar.

Det är mycket prat om Artificiell Intelligens, AI, nu för tiden. Ibland målas dock en ganska dystopisk bild upp kring AI och vad den kan användas till. Inte alltför sällan dyker de AI-styrda mördarrobotarna i Terminator-filmerna upp och att diktaturer använder AI för att spåra regimkritiker. Eller att politiska kampanjer har använt AI tillsammans med sociala medier för att klura ut vad just du har för farhågor inför framtiden, för att sedan förse dig med riktad reklam som underblåser dina rädslor och lyfter fram en viss kandidat som lösningen.

Detta kanske låter mörkt men tänk då på att det finns många fler AI:s som diagnosticerar sjukdomar än filmer om AI-styrda mördarrobotar och att polisen använder ansiktsigenkänning för att ta fast brottslingar. Det finns till och med projekt inom sociala medier som använder AI på ett positivt sätt.

Ett av dessa är The life of A.R.T som går ut på att skapa en AI-influencer som inspirerar ungdomar om teknik. Vi vet att många, i huvudsak tjejer, är nyfikna och intresserade av teknik i yngre år men tappar intresset under tonåren. Genom en influencer som delar med sig av spännande teknikrelaterat material kanske de kan behålla, eller till och med fördjupa, intresset för att sedan välja en utbildning inom området. Målet är inte att marknadsföra en utbildning utan att utveckla teknikintresset genom att ge tillgång till innehåll som de egentligen är attraherade av. För Sverige, eller förresten världen, har ett skriande behov av fler ingenjörer. Inte minst behöver vi vara fler som kan ta fram det där nya batteriet eller vad det nu må vara som behövs för att rädda vår hotade planet.

Men, att det är en bra sak med ett gott syfte betyder inte att det automatiskt är varken etiskt försvarbart eller någonting man bör göra. Det är till exempel inte ok att spara information om en person även om den finns tillgänglig för alla på internet. Det verkar dock som att våra ungdomar inte tycker att det är så noga. Vi har frågat ungdomar om de anser att det är ok att följa dem på Instagram för att komma åt mer av deras information och nästan alla tyckte att det var ok. För oss i forskargruppen känns detta inte ok men här har vi helt tydligt olika syn.

När vi forskare skapar en AI-influencer så står vi inför en hel del utmaningar. En av dem är att se till att vår influencer uppför sig etiskt riktigt och en annan är att göra den så bra att fler behåller sitt intresse och nyfikenhet för teknik. Så gärna mer prat om AI – för världen behöver fler duktiga tekniker och ingenjörer, gärna tjejer!

Andreas de Blanche
Lektor i datateknik
Högskolan Väst

Publicerad i TTELA 25 juni 2021

0